miercuri, 25 aprilie 2012

Twilight


          Am făcut-o şi pe asta. Am reuşit să citesc patru din cele cinci (sau aşa umblă zvonul că ar fi) volume ale seriei Twilight.
      Despre stilul Stephenie Meyer numai de bine, femeia scrie curat dar fără surprizele de stil care să-ţi răsucească inima, fără detalii care să-ţi împiedice neuronii opriţi în fascinaţie.
      Despre imaginaţia ei, hm o minte interesantă care are capacitatea de a trece prin locuri comune ca şi când ar fi Neil  Armstrong pe Lună.
     Despre Saga Twilight în sine………………..
     Ar putea fi o carte pentru adolescenţi, dacă o citeşti superficial, dacă te limitezi la povestea de dragoste care transcede câteva specii, la hăţişul de oameni, vampiri, vârcolaci şi …….half-breed ( cumva sună mai bine decât corcitura noastră neaoşă).
      Atât că nu este. E o carte cu vampiri care subliniază tot ce ţine de natura umană.
      Graba noastră se a sări la concluzii după numai un sfert de informaţie, înclinaţia de a ne baza pe prejudecăţi. Serios câţi dintre noi s-ar opri să analizeze un vampir individual, câţi i-ar da o şansă să ne arate că poate nu numai că nu e aşa rău cum îl credeam dar poate e mai bun decât noi. Şi ideea asta are o capacitate de a se aplica la infinit, la modul cum judecăm alte rase, alte religii, alte categorii, la graba cu care o facem, la judecăţile trunchiate şi superficiale care ne umplu viaţa.
       Atitudinea noastră în faţa puterii fizice, intelectuale, economice, politice, nu contează, puterea şi ideea că poate fi în vârful degetelor noastre ne-a atras dintotdeauna cu fascinaţia clopoţeilor din coada şarpelui. Ne-o dorim, chiar dacă nu conştient, chiar dacă nu musai egoist, chiar dacă nu o să recunoaştem în 1000 de ani.
        Necesitatea noastră de a ne organiza de ane strânge în grupuri cu interese comune, de a ne aşeza într-o ierarhie oarecare. Nevoia absolută de ordine pe care o resimţim fără să ştim, setea de obişnuinţe, de familiar, de tradiţii.
      Şi desigur despre dragoste. Aşa cum ne-a atins imaginaţia secole de-a rândul, genul Romeo şi Julieta, genul absolut şi infinit,  dragostea care nu şovăie, care nu cunoaşte înfrângere, care durează dincolo de limitele fizice şi temporale, care nu se împiedică în detalii cum ar fi moartea.
      Este poate şi o carte despre „lumea e mai mult decât văd ochii, mai mult decât aud urechile, mai mult decât ating degetele”, o carte despre legende şi poveşti, o carte despre mituri. O carte pentru oamenii care uneori se opresc şi se întreabă: Oare povestea asta vine din imaginaţia cuiva sau poartă un sâmbure de amintire. O carte pe sufletul celor care nu cred că suntem singura formă de viaţă evoluată numai pentru că nu întâlnim în plină lumină şi oriunde o alta.
      O poveste despre prietenii, oricât de improbabile şi imposibile ar părea ele şi despre alianţe cerute de împrejurările momentului.
        Este o carte cu vampiri şi vârcolaci despre fragilitatea şi puterea oamenilor, despre atracţia noastră spre interzis, despre finaluri fericite şi preţul din spatele lor,  şi mai ales despre felul în care ne dorim să avem tot: tinereţea, frumuseţea, puterea, banii, dragostea şi eternitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea ca e gratis